ПрАТ "Мукачiвське пiдприємство МТП IЕП"

Код за ЄДРПОУ: 02127549
Телефон: (03131) 2-21-17
e-mail: alexbaza@ukr.net
Юридична адреса: 89600, м.Мукачево, вул.I.Франка,бiчна 46
 
Дата розміщення: 30.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності



КОМПОНЕНТИ ФIНАНСОВОЇ ЗВIТНОСТI
ЗА 2014 РIК




ЗМIСТ СТОРIНКИ


Звiт про сукупнi доходи 2
Звiт про фiнансовий стан 3
Примiтки до компонентiв фiнансової звiтностi 4-12

ЗВIТ ПРО СУКУПНI ДОХОДИ
ЗА 2014 РIК
(в тисячах гривень, якщо не зазначено iнше)

Примiтка Обороти за
2014 Обороти за
2013

Дохiд вiд реалiзацiї 10 1428 1422
Собiвартiсть реалiзацiї 10 (491,9) (628,0)
Прибуток (збиток) 936,1 794,0

Адмiнiстративнi витрати 10 (624,1) (531,0)
Iншi операцiйнi доходи 11 557,8 502,0
Iншi операцiйнi витрати 11 (908) (792)
Прибуток (збиток) вiд операцiйної дiяльностi (974,3) (821,0)
Iншi доходи 11 0 0
Iншi витрати 11 (197,0) (0)
Iншi фiнансовi доходи 11 435,2 487,0
Iншi фiнансовi витрати 11 (0) (0)

Податок на прибуток iншi вирах.з доходу (0) (0)

Прибуток / (збиток) за перiод 200 460


__________________________ _____Качур О.С. (Директор)


ЗВIТ ПРО ФIНАНСОВИЙ СТАН
ЗА 2013 РIК
(в тисячах гривень, якщо не зазначено iнше)

Примiтка 31.12.2013 31.12.2014
АКТИВИ

Необоротнi активи
Нематерiальнi активи -
Основнi засоби та капiтальнi iнвестицiї 11 1 086 1 013
Всього необоротнi активи 1 086 1 013

Оборотнi активи
Запаси 11 1099 1179
Торгова та iнша дебiторська заборгованiсть 11 656 759
Податки на повернення з бюджету 11 4 5
Грошовi кошти та їх еквiваленти 11 2980 2964
Iншi оборотнi активи 11 4 1
Всього оборотнi активи 4 743 4 908

Разом активи 5 829 5 921

ВЛАСНИЙ КАПIТАЛ ТА ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Власний капiтал
Статутний капiтал 11 143 143
Резервний капiтал 11 135 135
Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток) 12 5360 5 445
5 638 5 723
Довгостроковi зобов'язання
Довгостроковi кредити банкiв - - -
- -

Поточнi зобов'язання
Короткостроковi кредити банкiв - - -
Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги 12 42 49
Податки на оплату в бюджет 12 25 19
Зобов'язання з оплати працi - - -
Зобов?язання зi страхування - - -
Iншi поточнi зобов?язання 12 124 130
Всього поточнi зобов’язання 191 198

Разом капiтал та зобов'язання 5 829 5 921





___________________________Качур О.С.____ (Директор)

1. Iнформацiя про компанiю та основнi напрямки її дiяльностi

Публiчне акцiонерне товариство «Мукачiвське ПМТП IЕП» (надалi – "Товариство") створене та зареєстроване вiдповiдно до законодавства України 13 квiтня 1994 року розпорядженням № 92 Мукачiвського мiськвиконкому.
Юридична адреса компанiї : м. Мукачеве, вул.. Iвана Франка бiчна, 46.
Товариство займається неспецiалiзованою оптовою торгiвлею; оптовою торгiвлею хiмiчними продуктами; iншими видами роздрiбної торгiвлi в неспецiалiзованих магазинах; роздрiбною торгiвлею телекомунiкацiйним устаткуванням у спецiалiзованих магазинах; вантажним автомобiльним транспортом; наданням в оренду й експлуатацiю власного чи орендованого нерухомого майна. Товариство у 2014 роцi було прибутковою, але попит на виготовлений i реалiзований ними товар у порiвняннi з 2013 роком був нижчим .

2. Умови функцiонування Компанiї в Українi

Українськiй економiцi як i ранiше притаманнi ознаки та ризики ринку, що розвивається. Цi ознаки включають недостатньо розвинуту дiлову iнфраструктуру та нормативну базу, що регулює дiяльнiсть пiдприємств, обмежену можливiсть у конвертуваннi нацiональної валюти та обмеження у здiйсненнi валютних операцiй, а також низький рiвень лiквiдностi на ринку капiталу. Податкове, валютне та митне законодавство України часто змiнюється та допускає можливiсть трактувати його по рiзному. Уряд здiйснив низку заходiв, направлених на вирiшення цих питань, однак до цього часу реформи, необхiднi для створення фiнансової, правової та регуляторної систем, не завершенi.
На українську економiку впливають ринковi коливання та зниження темпiв економiчного розвитку у свiтовiй економiцi. Свiтова фiнансова криза призвела до зниження валового внутрiшнього продукту, нестабiльностi на ринках капiталу, суттєвого погiршення лiквiдностi в банкiвському секторi та ускладнення умов кредитування в Українi.
Компоненти фiнансової звiтностi вiдображають оцiнку провiдним управлiнським персоналом потенцiйного впливу економiчної ситуацiї в Українi на дiяльнiсть та фiнансове становище Компанiї. Подальшi змiни економiчної ситуацiї в країнi можуть суттєво вiдрiзнятися вiд оцiнки керiвництва.
.

3.1 Основа складання фiнансової звiтностi

Товариство складає компоненти фiнансової звiтностi за рiк що минув 31 грудня 2014 року, з порiвняльними показниками за попереднiй звiтний перiод, що закiнчився 31 грудня 2013 року.
Товариство до 2014 року вiв бухгалтерський облiк згiдно з нацiональними стандартами бухгалтерського облiку в країнi своєї реєстрацiї. Данi положення бухгалтерського облiку в деяких аспектах вiдрiзнялися вiд МСФЗ. Представленi компоненти фiнансової звiтностi були складенi на пiдставi бухгалтерських даних, вiдповiдним чином скоригованих та перекласифiкованих для достовiрного представлення у вiдповiдностi з МСФЗ.
Ця фiнансова звiтнiсть представлена у тисячах гривнях, якщо не зазначено iнше.

Заява про вiдповiднiсть

Компоненти фiнансової звiтностi складено вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi ("МСФЗ"), затвердженими Радою з Мiжнародних стандартiв бухгалтерського облiку ("РМСБО"), а також тлумаченнями, випущеними Комiтетом iз Тлумачень мiжнародної фiнансової звiтностi ("КТМФЗ").

Основа оцiнки

Цi компоненти фiнансової звiтностi складено на основi принципiв нарахування та iсторичної собiвартостi. Випадки вiдхилення вiд указаних принципiв розкриваються у вiдповiдних роздiлах примiток до компонентiв фiнансової звiтностi.
На практицi сутнiсть операцiй та iнших обставин i подiй не завжди вiдповiдає тому, що витiкає з їх юридичної форми. Товариство органiзувало та здiйснює облiк та вiдображає господарськi операцiї та iншi подiї не тiльки згiдно їх юридичної форми, але згiдно з їх змiстом та економiчною сутнiстю.

Суттєвi облiковi оцiнки, припущення та судження керiвництва

Пiдготовка компонентiв фiнансової звiтностi згiдно з МСФЗ вимагає вiд керiвництва здiйснення оцiнок та припущень, якi впливають на вiдображення у звiтностi сум активiв та зобов’язань, а також на розкриття iнформацiї щодо потенцiйних активiв i зобов’язань. Цi оцiнки базуються на iнформацiї, яка доступна на дату складання компонентiв фiнансової звiтностi. Фактичнi результати можуть вiдрiзнятися вiд поточних оцiнок. Цi оцiнки перiодично переглядаються i, в разi необхiдностi коригувань, такi коригування вiдображаються у складi фiнансових результатiв за перiод, в якому про них стало вiдомо.


Функцiональна валюта та валюта представлення

Товариство веде свої бухгалтерськi записи в нацiональнiй валютi країни реєстрацiї – в українськiй гривнi.
Компоненти фiнансової звiтностi складено в тисячах гривнень (тис. грн.) з заокругленням до цiлих.
Українська гривня не є повнiстю конвертованою валютою за межами територiї України.

3.2 Застосування нових та змiнених МСФЗ

У груднi 2013 року прийнята нова облiкова полiтика вiдповiдно до МСФЗ i МСБО, а також переглянутi стандарти i тлумачення, обов'язковi для фiнансових рокiв, що починаються з 1 сiчня 2012 року:

- Удосконалення МСФЗ, якi застосовуються до фiнансового року, який закiнчився 31 грудня 2011 року.

Прийняття нових/змiнених МСФЗ i тлумачень МСФЗ не мало суттєвого впливу на фiнансову звiтнiсть Компанiї. Компанiя ранiше не приймала iнших стандартiв, тлумачень або змiн, якi були виданi, але ще не вступили в силу.

МСФЗ 7 "Фiнансовi iнструменти: розкриття"
Заохочує суб'єкти господарювання розкривати якiснi показники, поряд iз обов'язковими кiлькiсними, щоб допомогти користувачам в оцiнюваннi характеру та обсягу ризикiв, пов'язаних iз фiнансовими iнструментами, а також уточнює обов'язковий обсяг розкриття по кредитному ризику та утримуванiй заставi та скасовує розкриття по реструктуризованих кредитах.

МСБО 1 "Подання фiнансових звiтiв"
Суб'єкт господарювання може розкривати компоненти iншого сукупного доходу або у звiтi про змiни у власному капiталi або у примiтках.

Припущення щодо функцiонування Компанiї у найближчому майбутньому

У найближчому майбутньому Компанiя буде продовжувати пiдпадати пiд вплив нестабiльної економiки в країнi. У результатi виникає невизначенiсть, яка може вплинути на майбутнi операцiї й можливiсть вiдшкодування вартостi активiв Компанiї, її здатнiсть обслуговувати й погашати свої зобов'язання в мiру настання строкiв їх оплати.
Компоненти фiнансової звiтностi Компанiї складено, виходячи iз припущення про її функцiонування у майбутньому, яке передбачає реалiзацiю активiв та виконання зобов’язань у ходi звичайної дiяльностi.

4. Основнi положення облiкової полiтики

Основнi принципи облiкової полiтики, якi використовувалися при пiдготовцi даної фiнансової звiтностi наведено нижче. Ця полiтика послiдовно застосовувалася протягом всiх звiтних перiодiв, якi представленi в данiй фiнансовiй звiтностi.

Основнi засоби

Первiсна вартiсть основних засобiв складається з вартостi їх придбання, включаючи невiдшкодованi податки на придбання, а також будь-якi витрати, пов'язанi з приведенням засобiв у робочий стан та їх доставкою до мiсця використання.
Замiни та покращення, що суттєво продовжують термiн служби активiв, капiталiзуються, а витрати на поточне обслуговування вiдображаються в складi витрат у перiод їх виникнення.
Пiсля первiсного визнання основнi засоби облiковуються по первiснiй вартостi за вирахуванням накопиченої амортизацiї та накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi.
Незавершене будiвництво включає витрати на будiвництво й реконструкцiю основних засобiв та на незавершенi капiтальнi вкладення. Незавершене будiвництво на дату складання фiнансової звiтностi вiдображаються за собiвартiстю за вирахуванням будь яких накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi. Незавершене будiвництво не амортизується, поки актив не буде готовий до використання.
Основнi засоби амортизуються прямолiнiйним методом протягом очiкуваного строку їх корисного використання.
Амортизацiю активу починають, коли вiн стає придатним до використання, тобто коли вiн доставлений до мiсця розташування та приведений у стан, у якому вiн придатний до експлуатацiї, але не ранiше мiсяця, наступного за мiсяцем коли об'єкт почав використовуватися (введено в експлуатацiю).
Основнi засоби в бухгалтерському облiку класифiкуються за наступними групами:
1. Основнi засоби
1.1. Земельнi дiлянки.
1.2. Капiтальнi витрати на полiпшення земель.
1.3. Будинки, споруди та передавальнi пристрої.
1.4. Машини та обладнання.
1.5. Транспортнi засоби.
1.6. Iнструменти, прилади, iнвентар (меблi).
1.7. Тварини.
1.8. Багаторiчнi насадження.
1.9. Iншi основнi засоби.
2. Iншi необоротнi матерiальнi активи
2.1. Бiблiотечнi фонди.
2.2. Малоцiннi необоротнi матерiальнi активи (МНМА).
2.3. Тимчасовi (нетитульнi) споруди.
2.4. Природнi ресурси.
2.5. Iнвентарна тара.
2.6. Предмети прокату.
2.7. Iншi необоротнi матерiальнi активи.


Залишкова вартiсть, строк корисного використання й методи амортизацiї переглядаються й при необхiдностi коригуються наприкiнцi кожного фiнансового року.

Нематерiальнi активи.

Придбаний або отриманий нематерiальний актив вiдображається в балансi, якщо iснує iмовiрнiсть одержання майбутнiх економiчних вигод, пов'язаних з його використанням, та його вартiсть може бути достовiрно визначена. Облiк нематерiальних активiв ведеться пооб?єктно.
Нематерiальний актив, отриманий в результатi розробки вiдображається в балансi за умов, якщо пiдприємство має:
- намiр, технiчну можливiсть та ресурси для доведення нематерiального активу до стану, у якому вiн придатний для реалiзацiї або використання;
- можливiсть отримання майбутнiх економiчних вигод вiд реалiзацiї або використання нематерiального активу;
- iнформацiю для достовiрного визначення витрат, пов'язаних з розробкою нематерiального активу.
Якщо нематерiальний актив не вiдповiдає вказаним критерiям визнання, то витрати, пов'язанi з його придбанням чи створенням, визнаються витратами того звiтного перiоду, протягом якого вони були здiйсненi,без визнання таких витрат у майбутньому нематерiальним активом.
Не визнається активом, а пiдлягає вiдображенню у складi витрат того звiтного перiоду, в якому було здiйснено:
- витрати на дослiдження;
- витрати на пiдготовку i перепiдготовку кадрiв;
- витрати на рекламу та просування продукцiї на ринку;
- витрати на створення, реорганiзацiю та перемiщення пiдприємства або його частини;
- витрати на пiдвищення дiлової репутацiї пiдприємства, вартiсть видань i витрати на створення торгових марок (товарних знакiв).
Нематерiальнi активи класифiкуються за такими групами:
1. Права користування майном
2. Права на знаки для товарiв i послуг
3. Права на об'єкти промислової власностi
4. Авторськi та сумiжнi з ними права
5. Iншi нематерiальнi активи
Придбанi (створенi) нематерiальнi активи зараховуються на баланс пiдприємства за первiсною вартiстю.
Нарахування амортизацiї нематерiальних активiв здiйснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється при визнаннi цього об'єкта активом (при зарахуваннi на баланс), але не бiльше 20 рокiв. Строк корисного використання встановлюється окремо для кожного нематерiального активу.
Амортизацiя нематерiального активу нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу.
Нарахування амортизацiї починається з мiсяця, наступного за мiсяцем, у якому нематерiальний актив став придатним для використання. Суму нарахованої амортизацiї пiдприємства вiдображають збiльшенням суми витрат пiдприємства i накопиченої амортизацiї нематерiальних активiв.Нарахування амортизацiї припиняється, починаючи з мiсяця, наступного за мiсяцем вибуття нематерiального активу.
Термiн корисного використання нематерiального активу та метод його амортизацiї переглядаються в кiнцi звiтного року, якщо в наступному перiодi очiкуються змiни строку корисного використання активу або змiни умов отримання майбутнiх економiчних вигод.
Амортизацiя нематерiального активу нараховується, виходячи з нового методу нарахування амортизацiї i строку використання, починаючи з мiсяця, наступного за мiсяцем змiн.

Запаси

Запаси— це активи, якi:
а) призначенi для продажу в ходi звичайної дiяльностi;
б) знаходяться в процесi виробництва для такої продажi (незавершене виробництво);
в) знаходяться у видi сировини i матерiалiв, призначених для виробничого процесу.
Одиницею бухгалтерського облiку запасiв визнається їх найменування.
Запаси визнаються активом, якщо iснує iмовiрнiсть того, що пiдприємство отримає в майбутньому економiчнi вигоди, пов'язанi з їх використанням, та їх вартiсть може бути достовiрно визначена.
Первiсну вартiсть запасiв, придбаних за плату визначають по собiвартостi.
Запаси вiдображаються в бухгалтерському облiку i фiнансовiй звiтностi:
на дату придбання — по собiвартостi;
у процесi використання (вибуття) — на основi формул собiвартостi;
на дату балансу — за найменшою з двох оцiнок: первiсною вартiстю або чистою вартiстю реалiзацiї.
При вiдпуску запасiв у виробництво, продажу чи iншому вибуттi їх оцiнку здiйснювати по методу ФIФО.
Запаси, якi не приносять пiдприємству економiчних вигод в майбутньому, визнаються нелiквiдними i списуються в бухоблiку, а при складаннi фiнансової звiтностi не вiдображаються в балансi.
Вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, що переданi в експлуатацiю, виключається зi складу активiв (списується з балансу iз нарахуванням зносу в розмiрi 100% при передачi їх в експлуатацiю) з подальшою органiзацiєю оперативного кiлькiсного облiку таких предметiв за мiсцями експлуатацiї i вiдповiдними матерiально-вiдповiдальними особами протягом строку їх фактичного використання (до моменту їх повної лiквiдацiї, списання з балансу). Малоцiннi i швидкозношуванi предмети вартiстю до 100 грн. за одиницю при передачi їх в експлуатацiю за балансом не враховуються (окрiм приладiв облiку та спецодягу).


Зменшення корисностi активiв


Активи, що мають невизначений термiн служби, не пiдлягають амортизацiї та щороку тестуються на предмет зменшення корисностi.
Активи, що пiдлягають амортизацiї, оцiнюються на предмет зменшення корисностi кожного разу, коли якi-небудь подiї або змiни обставин вказують на те, що балансова вартiсть активу може перевищувати суму його очiкуваного вiдшкодування. Кориснiсть активу зменшується, коли балансова вартiсть активу перевищує суму його очiкуваного вiдшкодування. Збиток вiд зменшення корисностi визнається в сумi, на яку балансова вартiсть активу перевищує суму його очiкуваного вiдшкодування. Сума очiкуваного вiдшкодування є бiльша з двох оцiнок активу (або одиницi, яка генерує грошовi кошти): справедливої вартостi за вирахуванням витрат на продаж або його вартостi використання. Для цiлей оцiнки активiв на предмет зменшення корисностi активи групуються в найменшi групи, для яких можна видiлити грошовi потоки, що окремо iдентифiкуються (одиницi, що генерують грошовi кошти).

Грошовi кошти та їх еквiваленти

Грошовi кошти та їх еквiваленти включають грошовi кошти в касi, депозити, що зберiгаються до вимоги в банках, банкiвськi овердрафти.

Фiнансовi активи

Фiнансовi активи, що входять до сфери вимог МСБО 39, класифiкуються вiдповiдно як фiнансовi активи за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки через прибутки або збитки, позики i дебiторська заборгованiсть, iнвестицiї, утримуванi до погашення, та фiнансовi активи, наявнi для продажу. При первiсному визнаннi фiнансовi активи оцiнюються за справедливою вартiстю плюс витрати, безпосередньо пов'язанi зi здiйсненням операцiї.
Пiд час первiсного визнання фiнансових активiв Компанiя вiдносить їх до вiдповiдної категорiї i, якщо це можливо i доцiльно, наприкiнцi кожного фiнансового року проводить аналiз таких активiв на предмет перегляду вiдповiдностi категорiї, до якої вони були вiднесенi.
Всi звичайнi операцiї з придбання й продажу фiнансових активiв вiдображаються на дату операцiї, тобто на дату, коли Компанiя бере на себе зобов'язання з придбання активу. До звичайних операцiй з придбання або продажу вiдносяться операцiї з придбання або продажу фiнансових активiв, умови яких вимагають передачi активiв у строки, встановленi законодавством або прийнятi на вiдповiдному ринку

Дебiторська та кредиторська заборгованiсть

Поточна дебiторська заборгованiсть вiдображається за чистою вартiстю реалiзацiї, яка визначається вирахуванням iз первiсної вартостi дебiторської заборгованостi суми резерву сумнiвної заборгованостi.
Дебiторська заборгованiсть зi строком погашення бiльш нiж один рiк вiд дати балансу включається в складi довгострокової дебiторської заборгованостi. Така заборгованiсть на дату складання фiнансової звiтностi вiдображається за амортизованою вартiстю.
Сумнiвну дебiторську заборгованiсть визначають якщо виникли:
значнi фiнансовi труднощi емiтента; фактичний розрив контракту, наприклад, невиконання умов угоди або прострочена заборгованiсть щодо сплати вiдсотка або основної суми; надання позикодавцем боржниковi пiльгової позики, яку позикодавець не розглядав би за iнших умов; висока iмовiрнiсть банкрутства або iншої фiнансової реорганiзацiї пiдприємства; визнання збитку вiд зменшення корисностi цього активу в попередньому звiтному перiодi; зникнення фiнансового ринку для цього фiнансового активу внаслiдок фiнансових труднощiв (МСБО 39). Величина сумнiвних боргiв визначається, виходячи з платоспроможностi окремих дебiторiв, питомої ваги безнадiйних боргiв у чистому доходi вiд реалiзацiї продукцiї, товарiв, робiт, послуг на умовах наступної оплати або на основi класифiкацiї дебiторської заборгованостi.
Виключення безнадiйної дебiторської заборгованостi з активiв здiйснюється з одночасним зменшенням величини резерву сумнiвних боргiв. У разi недостатностi суми нарахованого резерву сумнiвних боргiв безнадiйна дебiторська заборгованiсть списується з активiв на iншi операцiйнi витрати. Сума вiдшкодування ранiше списаної безнадiйної дебiторської заборгованостi включається до складу iнших операцiйних доходiв. Поточна дебiторська заборгованiсть, щодо якої створення резерву сумнiвних боргiв не передбачено, у разi визнання її безнадiйною списується з балансу з вiдображенням у складi iнших операцiйних витрат.


Кредиторська заборгованiсть враховується за собiвартiстю, що є справедливою вартiстю компенсацiї, яка повинна бути надана в майбутньому за отриманi товари й послуги, незалежно вiд того, чи були виставленi Компанiї рахунки.
Кредиторська заборгованiсть зi строком погашення бiльш нiж один рiк вiд дати балансу включається до складу довгострокової кредиторської заборгованостi. На дату складання балансу довгострокова заборгованiсть вiдображається за амортизованою вартiстю.


Зобов'язання по пенсiйному забезпеченню та iншим виплатам працiвникам
Короткостроковi виплати працiвникам визнаються як витрати та як зобов’язання пiсля вирахування будь-якої вже сплаченої суми. Для забезпечення виплат вiдпускних у майбутнiх перiодах товариство повинно створювати резерв вiдпусток на суму вiдпускних та єдиного соцiального внеску.
Компанiя не має iнших пенсiйних програм, крiм державної пенсiйної програми, згiдно з якою роботодавець повинен здiйснювати внески, розрахованi як вiдсоток вiд загальної суми заробiтної плати. Цi витрати вiдносяться до перiоду, у якому виплачується заробiтна плата. Компанiя не має програм додаткових виплат при виходi на пенсiю або iнших значних компенсацiйних програм, якi вимагали б додаткових нарахувань.

Зменшення корисностi фiнансових активiв

Товариство визначає, чи iснують об'єктивнi ознаки зменшення корисностi фiнансових активiв чи групи фiнансових активiв на кожну звiтну дату. Вважається, що зменшення корисностi фiнансового активу чи групи фiнансових активiв вiдбувається тодi, i тiльки тодi, коли iснують об'єктивнi ознаки зменшення корисностi в результатi однiєї чи бiльше подiй, що настали пiсля первiсного визнання активу ("випадок виникнення збиткiв"), i такий випадок або випадки виникнення збиткiв мають вплив на очiкуванi майбутнi грошовi потоки вiд фiнансового активу або групи фiнансових активiв, що може бути достовiрно оцiнений.
Об'єктивнi ознаки зменшення корисностi можуть включати ознаки того, що позичальник чи група позичальникiв зазнають суттєвих фiнансових труднощiв, порушують зобов'язання зi сплати процентiв чи основної суми боргу, ймовiрнiсть банкрутства чи фiнансової реорганiзацiї, а також свiдчень, на пiдставi наявної ринкової iнформацiї, вимiрюваного зменшення очiкуваних майбутнiх грошових потокiв, наприклад, змiни у рiвнi прострочених платежiв або економiчних умов, що корелюють зi збитками за активами.

Облiк оренди

Оренда в облiку класифiкується як операцiйна чи фiнансова.
Операцiйна оренда - це будь-яка оренда, крiм фiнансової.
Фiнансова оренда — це оренда, за якою передаються в основному всi ризики та винагороди, пов'язанi з правом власностi на актив. Право власностi може з часом передаватися або не передаватися.
На початку строку оренди орендар визнає фiнансову оренду як актив та зобов'язання i у звiтi про фiнансовий стан за сумою, що дорiвнює справедливiй вартостi орендованого майна на початку оренди, або (якщо вона менша за справедливу вартiсть) за теперiшньою вартiстю мiнiмальних орендних платежiв, яка визначається на початку оренди. Ставкою дисконту, яка застосовується при обчисленнi теперiшньої вартостi мiнiмальних орендних платежiв, є припустима ставка вiдсотка при орендi, якщо її можна визначити; якщо нi, застосовується вiдсоткова ставка додаткових запозичень орендаря. Будь-якi первiснi прямi витрати орендаря додаються до суми, визнаної як актив.
Мiнiмальнi оренднi платежi розподiляються мiж фiнансовими витратами та зменшенням непогашених зобов'язань. Фiнансовi витрати розподiляються на кожен перiод протягом строку оренди так, щоб забезпечити сталу перiодичну ставку вiдсотка на залишок зобов'язань. Непередбаченi оренднi плати вiдображаються як витрати в тих перiодах, у яких вони понесенi.

Визнання доходiв та витрат

Оцiнка доходiв вiдбувається за справедливою вартiстю компенсацiї, яка була отримана або пiдлягає отриманню.
Дохiд вiд продажу товарiв i надання послуг визнається тiльки тодi, якщо задовольняються всi наведенi умови:
а) переданi покупцевi суттєвi ризики i винагороди, пов'язанi з власнiстю на товар;
б) за пiдприємством не залишається анi подальша участь управлiнського персоналу у формi, яка, як правило, пов'язана з володiнням, анi ефективний контроль за проданими товарами;
в) суму доходу можна достовiрно оцiнити;
г) ймовiрно, що до пiдприємства надiйдуть економiчнi вигоди, пов'язанi з операцiєю; та
ґ) витрати, якi були або будуть понесенi у зв'язку з операцiєю, можна достовiрно оцiнити.
Оцiнка ступеня завершеностi операцiї з надання послуг (виконання робiт) здiйснюється шляхом вивчення виконаної роботи, при цьому в бухгалтерському облiку доходи вiдображаються у звiтному перiодi пiдписання акта про наданi послуги (виконанi роботи).
Аванси, отриманi вiд покупцiв або замовникiв за товари та продукцiю, в бухгалтерському облiку та звiтностi не включаються до складу доходiв вiд реалiзацiї до дати вiдвантаження товарiв або продукцiї.
Iншi доходи i витрати вiдображаються в бухгалтерському облiку i звiтностi в момент їх виникнення (понесення) за принципами нарахування та вiдповiдностi незалежно вiд дати надходження чи сплати коштiв.
Встановлена тривалiсть операцiйного циклу - до пiдписання актiв виконаних робiт, але не бiльше одного календарного року.
Витрати визнаються витратами певного перiоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здiйсненi. Витрати, якi неможливо прямо пов'язати з доходом певного перiоду, вiдображаються у складi витрат того звiтного перiоду, в якому вони були здiйсненi.
Якщо актив забезпечує одержання економiчних протягом кiлькох звiтних перiодiв, то витрати визнаються шляхом систематичного розподiлу його вартостi мiж вiдповiдними звiтними перiодами. Доходи або витрати, що виявленi у звiтному перiодi, але вiдносяться до операцiй, проведених у минулих перiодах, зараховуються до фiнансових результатiв попереднiх перiодiв.

Операцiї з пов’язаними сторонами

Зв'язана сторона - фiзична особа або суб'єкт господарювання, зв'язанi з суб'єктом господарювання, що складає свою фiнансову звiтнiсть (у цьому стандартi вiн зветься "суб'єкт господарювання, що звiтує").
а) Фiзична особа або близький родич такої особи є зв'язаною стороною iз суб'єктом господарювання, що звiтує, якщо така особа:
1) контролює суб'єкт господарювання, що звiтує, або здiйснює спiльний контроль над ним;
2) має суттєвий вплив на суб'єкт господарювання, що звiтує;
3) є членом провiдного управлiнського персоналу суб'єкта господарювання, що звiтує, або материнського пiдприємства суб'єкта господарювання, що звiтує.
б) суб'єкт господарювання є зв'язаним iз суб'єктом господарювання, що звiтує, якщо виконується будь-яка з таких умов:
1)суб'єкт господарювання та суб'єкт господарювання, що звiтує, є членами однiєї групи (а це означає, що кожне материнське пiдприємство, дочiрнє пiдприємство або дочiрнє пiдприємство пiд спiльним контролем є зв'язанi одне з одним);
2) один суб'єкт господарювання є асоцiйованим пiдприємством або спiльним пiдприємством iншого суб'єкта господарювання (або асоцiйованого пiдприємства чи спiльного пiдприємства члена групи, до якої належить iнший суб'єкт господарювання);
3) обидва суб'єкти господарювання є спiльними пiдприємствами однiєї третьої сторони;
4) один суб'єкт господарювання є спiльним пiдприємством третього суб'єкта господарювання, а iнший суб'єкт господарювання є асоцiйованим пiдприємством цього третього суб'єкта господарювання;
5) суб'єкт господарювання є програмою виплат по закiнченнi трудової дiяльностi працiвникiв або суб'єкта господарювання, що звiтує, або будь-якого суб'єкта господарювання, який є зв'язаним iз суб'єктом господарювання, що звiтує. Якщо суб'єкт господарювання, що звiтує, сам є такою програмою виплат, то працедавцi-спонсори також є зв'язаними iз суб'єктом господарювання, що звiтує;
6) суб'єкт господарювання перебуває пiд контролем або спiльним контролем особи, визначеної в пунктi а);
7) особа, визначена в пунктi а)i), має значний вплив на суб'єкт господарювання або є членом провiдного управлiнського персоналу суб'єкта господарювання (або материнського пiдприємства суб'єкта господарювання).
До операцiй зi зв'язаною стороною вiдноситься передача ресурсiв, послуг або зобов'язань мiж суб'єктом господарювання, що звiтує, та зв'язаною стороною, незалежно вiд того, чи призначається цiна.

Подiї пiсля дати балансу
Подiї, що вiдбулися пiсля дати балансу i до дати затвердження фiнансових звiтiв до випуску, якi надають додаткову iнформацiю щодо фiнансової звiтностi Товариства, вiдображаються у фiнансовiй звiтностi.
Визначаються два типи подiй:
а) подiї, якi свiдчать про умови, що iснували на кiнець звiтного перiоду (подiї, якi вимагають коригування пiсля звiтного перiоду); та
б) подiї, якi свiдчать про умови, що виникли пiсля звiтного перiоду (подiї, якi не вимагають коригування пiсля звiтного перiоду).

Подiї, що вiдбулися пiсля дати балансу i якi не впливають на фiнансову звiтнiсть Товариства на цю дату, розкриваються у примiтках до фiнансової звiтностi, якщо такi подiї суттєвi.

5. Дохiд вiд реалiзацiї
2014 2013

Дохiд вiд реалiзацiї товарiв, робiт, послуг 1428,0 1422,0
- в т.ч. доходи вiд оренди 554,6 500,6
1428,0 1422,0

6. Собiвартiсть реалiзацiї
2014 2013
Собiвартiсть реалiзованих послуг: (491,9) (628,0)
(491,9) (628,0)

7. Адмiнiстративнi витрати
2014 2013

Вiдрядження, господарськi витрати (3,0) (1,9)
Зарплата (188,2) (162,2)
Нарахування на зарплату (70,3) (60,4)
Послуги:
- за зберiгання i обслуговування ЦП (1,0) (1,0)
- послуги банку (3,2) (4,1)
- електроенергiя (77,8) (67,4)
- послуги зв’язку (3,2) (3,4)
- газ (1,2) (1,8)
- амортизацiя (90,8) (94,3)
- паливо (18,0) (0,5)
-придбання матерiалiв (145,4) (108,5)
-перiодичнi видання (0,8) (3,9)
- професiйнi послуги (бухгалтерськi, юридичнi, iнформацiйно-консультацiйнi)
(2,0) (2,5)
- iншi (19,2) (19,1)
(624,1) (531,0)

8. Iншi операцiйнi i фiнансовi доходи (витрати)
2014 2013

Дохiд вiд залишкiв коштiв по депозиту 435,2 487,0
Iншi операцiйнi доходи 557,8 502,0
Iншi витрати вiд операцiйної дiяльностi:
- iншi операцiйнi витрати (908,0) (792,0)
- iншi витрати (197,0) -
- податок на прибуток (0,0)

Прибуток за перiод 200,0 460,0


9. Основнi засоби та капiтальнi iнвестицiї
31.12.2013 31.12.2014

Основнi засоби 1086,0 1013,0
1086,0 1013,0


Нижче представлено iнформацiю про рух основних засобiв:

Будинки та споруди Машини та обладнання Транспортнi засоби Iншi Разом
Первiсна вартiсть
На 31 грудня 2013 року 2865,0 40,0 191,0 104,0 3200,0
Придбання - - - 6,0 6,0
Модернiзацiя - - - - -
Вибуття - - - - -
Рекласифiкацiя - - - - -
Станом на 31 грудня 2014 року 2865,0 40,0 191,0 110,0 3206,0
Амортизацiя
На 31 грудня 2013 року (1837,0) (25,0) (148,0) (104,0) (2114,0)
Нараховано за перiод (70,0) (1,0) (8,0) (-) (79,0)
Списано - - - - -
На 31 грудня 2014 року (1907,0) (26,0) (156,0) (104,0) (2193,0)
Балансова (залишкова) вартiсть
На 31 грудня 2013 року 1028,0 15,0 43,0 0 1086,0
На 31 грудня 2014 року 958,0 14,0 35,0 6,0 1013,0


10. Торгова та iнша дебiторська заборгованiсть
31.12.2013 31.12.2014
Аванси виданi 656,0 759,0
Запаси 1099,0 1179,0
Податки на повернення з бюджету 4,0 5,0
Iншi оборотнi активи 4,0 1,0
1763,0 1944,0

11. Грошовi кошти та їх еквiваленти
31.12.2013 31.12.2014
Грошовi кошти на рахунках в банках i в касi 2980,0 2964,0
2980,0 2964,0

12. Статутний капiтал
31.12.2013
Частка, % Оголошений капiтал Неоплачений капiтал
100 143,0 0
100 143,0 0



13. Резервний капiтал
Резервний капiтал 31.12.2013 31.12.2014
135,0 135,0

14.Нерозподiлений прибуток
31.12.2013 31.12.2014
Нерозподiлений прибуток 5360,0 5445,0

5360,0 5445,0

15. Поточнi зобов?яання
31.12.2013 31.12.2014
Аванси отриманi 42,0 49,0
Податки на оплату в бюджету 25,0 19,0
Iншi поточнi зобов?язання 124,0
130,0
191,0 198,0

16. Управлiння фiнансовими ризиками
Фактори фiнансових ризикiв

У результатi своєї дiяльностi Компанiя пiддається впливу ряду фiнансових ризикiв, а саме кредитному ризику, ризику лiквiдностi та iншим ризикам, що є результатом фiнансових iнструментiв, якi вона має. Полiтика Компанiї по управлiнню ризиками сконцентрована на непередбачуваностi фiнансових ринкiв i нацiлена на мiнiмiзацiю потенцiйних негативних наслiдкiв.

Кредитний ризик
Компанiя стикається iз кредитним ризиком, який визначається як ризик того, що контрагент не зможе погасити суму заборгованостi в повному обсязi при настаннi строку погашення. Максимальний рiвень кредитного ризику Компанiї, в цiлому, вiдображається в балансовiй вартостi фiнансових активiв, яка наведена в балансi. Вплив можливих взаємозалiкiв активiв i зобов'язань на зменшення потенцiйного кредитного ризику незначний. Резерви на знецiнення створюються для покриття збиткiв, якi можуть бути понесенi на дату балансу (при їх наявностi).

Полiтика Компанiї по управлiнню кредитним ризиком спрямована на те, щоб здiйснювати господарськi операцiї з контрагентами, якi мають позитивну репутацiю та кредитну iсторiю. Варто зазначити, що наслiдки свiтової економiчної кризи мали досить сильний вплив на економiку України, що, в свою чергу, призводить до суттєвого пiдвищення кредитного ризику у зв'язку з нестiйким фiнансовим становищем значної частини контрагентiв.

Ризик лiквiдностi
Ризик лiквiдностi – це ризик того, що Компанiя може зiткнутися з труднощами при погашеннi своїх фiнансових зобов'язань. Причиною зростання рiвня ризику лiквiдностi може стати суттєва невiдповiднiсть мiж термiнами погашення фiнансових активiв та фiнансових зобов'язань у випадку коли, термiни погашення фiнансових активiв перевищують термiни погашення фiнансових зобов'язань.

Завданням менеджменту Компанiї є пiдтримка балансу мiж безперервним фiнансуванням i достатньою кiлькiстю готiвки та iнших високолiквiдних активiв та пiдтриманням вiдповiдного рiвня кредитних зобов’язань перед постачальниками та банками. Варто звернути увагу, що у зв'язку з нестабiльною фiнансово-економiчною ситуацiєю в Українi, залучення зовнiшнiх джерел фiнансування у випадку необхiдностi пiдтримки достатнього рiвня лiквiдностi видається досить проблематичним.

17. Подiї пiсля дати балансу
Пiсля дати балансу i до дати затвердження компонентiв фiнансової звiтностi до випуску не вiдбулося суттєвих подiй якi б надавали додаткову iнформацiю щодо компонентiв фiнансової звiтностi Компанiї, та якi необхiдно було б вiдображати у компонентах фiнансової звiтностi.

д/н

д/н

д/н